Laskurahoitus ja Factoring yritykselle

LASKURAHOITUKSELLA TASAISUUTTA KASSAVIRTAAN

Laskurahoituksessa yritys voi hakea rahoitusta myyntilaskuilleen. Yritys saa rahat näin koko laskun summan heti tililleen, eikä sen tarvitse odottaa, että asiakas maksaa laskun. Näin yritys voi tehdä uusia investointeja ottamatta lisää velkaa ja tasoittaa kassavirtaa. Laskurahoitus myös nopeuttaa pääomankiertoa ja parantaa yrityksen maksuvalmiutta, kun saatavia ei tarvitse odotella. Yrityksen kassavirrassa tätä voisi verrata käteiskauppaan.

 

Laskurahoituksen hyödyt

Laskujen maksuajat ovat jatkuvasti pidentyneet ja samalla vakuusvaatimukset pankkien rahoitukselle kasvaneet. Laskurahoitus tarjoaa yrityksille vaihtoehdon kassavirrantasoittamiseen ja se toimii muita rahoituskanavia täydentävänä rahoitusmuotona. Se voi helpottaa yrityksen toimintaa, sillä he voivat ottaa laskujen rahat heti käyttöön ja keskittyä liiketoiminnan kasvattamiseen. Lisäksi laskurahoituksen avulla yritys voi tarvittaessa antaa asiakkailleen pidemmät maksuajat, koska he saavat kuitenkin rahat heti käyttöönsä.

 

Erilaisia laskurahoitusvaihtoehtoja

Laskurahoituksen tarjoajia on monenlaisia, osa kuten Fellow Finance myöntää heti koko laskun summan yrityksen käyttöön, kun taas osa tarjoaa yrityksen käyttöön heti esim. 80 % laskun arvosta ja loput palautetaan yritykselle asiakkaan maksettua laskuu. Tästä summasta ollaan silloin myös yleensä vähennetty rahoituskulut.

 

Vertaaminen kannattaa aina ja niissä kannattaa ottaa huomioon niin kaikki kulut kuin sopimusehdot. Laskurahoitusta tarjoavat yritykset eroavat paljon kuluiltaan. Osassa on avauskuluja, kuukausittaisia palvelumaksuja ja vuosimaksuja, kun taas osassa näitä ei ole. Muita kuluja yritykselle voi laskurahoituksen limiittilasku tai komissio rahoituksesta. Lisäksi yritykselle voi olla vaatimuksena kertyttää erillinen vakuustili. On kuitenkin olemassa myös palvelumaksuttomia palveluita, joissa yritys maksaa ainoastaan korkoa saamastaan summasta. Palveluehdoissa on myös paljon eroja. Jotkut palveluntarjoajista vaativat, että kaikki myyntilaskut siirretään palveluun, kun taas joillakin voit vapaasti valita mitkä laskut haluat rahoittaa palvelun kautta. 

 

FACTORING-RAHOITUS

Suomessa Factoring termi käytetään usein laskurahoituksen synonyyminä ja sen merkitys monissa muissa maissa voi olla hieman eri. Tällä tarkoitetaan Suomessa yleensä myyntisaatavien rahoitusta 80 % arvosta, jolloin loput 20 % vapautetaan vasta, kun asiakas maksaa laskun. Rahalaitoksen myöntävät luottoa myyntisaatavia vastaan, mutta he eivät kanna luottotappio riskiä. Factoring-rahoitusta, kuten laskurahoitustakin saa joko ulkoistamalla laskurahoituksen rahoitusyhtiölle tai vain osan myyntisaamisista. Yhtiöistä riippuen nämä vaihtelevat myyntisaamisten määrästä, koosta ja osassa voit itse vapaasti valita haluamasi myyntisaamiset.